Cum arata extraterestrii

Нравится
Share

Cand vorbim despre extraterestri, cei mai multi dintre noi avem o imagine a acestora preluata din filmele pe care le-am vazut.

Fiintele despre care se presupune ca traiesc pe alte planete au fost "vazute", de-a lungul timpului, in diverse feluri: creaturi violente, precum cele din seria Alien, dar si fiinte cu care se poate crea o legatura, ca in E.T. the Extra-Terrestrial sau care ne pot obseda, la fel ca in Close Encounters of the Third Kind.

Exista foarte multe moduri in care ne putem gandi la extraterestri, insa cate din aceste imagini pe care le avem sunt reale? Oamenii de stiinta au elaborat cateva teorii despre felul in care ar arata locuitorii din spatiu, bazate pe diverse argumente centrate pe mediul si conditiile biologice de pe alte planete, mai degraba decat pe literatura stiintifico-fantastica, potrivit Mental Floss.

Iata cum arata extraterestri, din perspectiva oamenilor de stiinta:

Seamana cu meduzele

Maggie Aderin-Pocock, angajata a firmei Astrium, subsidiara a concernului EADS (European Aeronautic Defence and Space Company), este de parere ca extraterestri se aseamana cu animalele marine. Acestia ar radia lumina prin impulsuri pentru a comunica cu alti extraterestri, iar corpul lor are diverse orificii prin care intra in contact cu substantele chimice din atmosfera.

Corpurile acestor fiinte se maresc atunci cand intra in contact cu lumina soarelui si cu suprafete metalice pentru ca absorb lumina, sustine Maggie Aderin-Pocock. Aceste fiinte dispun de niste lentile care le permit o viziune mai detaliata asupra lucrurilor care ii inconjoara. Au o fata interioara de culoare portocalie, pentru camuflaj, si un mecanism care le permite sa se mentina la altitudine.

Maggie Aderin-Pocock isi bazeaza teoria pe modul in care viata a inceput in oceanele de pe Pamant si trage concluzia ca extratestrii pot interactiona cu o atmosfera straina in acelasi mod in care organismele din oceanele noastre interactioneaza cu apa.

Au forma unor gandaci

Gandacii de bucatarie se numara printre creaturile cele mai puternice ale planetei. Sunt, practic, aproape indestructibili, gratie scheletului lor extern (exoschelet) compact, care le permite sa supravietuiasca in conditii extreme (unii cercetatori spun ca gandacii ar supravietui si unui razboi nuclear).

O astfel de forma de viata cu un invelis puternic poate face fata cu succes diverselor atmosfere din universul nostru.

La fel ca oamenii

Simon Conway Morris, profesor de paleologie la Universitatea din Cambridge, considera ca extraterestri sunt la fel ca si oamenii, nu numai in ceea ce priveste aspectul si biologia, ci si in ceea ce priveste alte trasaturi, precum lacomia, violenta si tendinta de a exploata resursele celorlalti.

Omul de stiinta este de parere ca teoria lui Darwin este valabila pe orice planeta unde exista viata. Astfel, si pe alte planete se realizeaza evolutia pe baza selectiei naturale.

Forme de viata care nu au in structura lor carbon

Desi se credea ca formele de viata de pe planeta Pamant au in structura lor carbon, hidrogen, nitrogen, oxigen, fosfor si sulf, oamenii de stiinta au descoperit organisme multicelulare care nu au nevoie de oxigen. Aceasta descoperire a ridicat o serie de intrebari legate de modul in care noi vedem viata.

Ipotezele stiintifice actuale sustin ca formele de viata care nu au in structura lor carbon ar putea sa existe in Univers. Daca acest lucru este adevarat, atunci extraterestri nu seamana cu nimic din ceea ce exista pe Pamant.

Creaturi ale adancurilor sau ale aerului

Astrobiologul Lewis Dartnell, de la University College London e de parere ca extraterestri ar putea fi creaturi ale apelor, care s-au dezvoltat precum organismele aflate in adancul oceanelor noastre.

Acesta nu exclude insa nici ca extraterestri sa fie niste fiinte ale aerului, al caror organism s-a adaptat la conditiile planetei pe care locuiesc. Daca forta gravitationala pe alte planete este mai mare decat pe Pamant, iar atmosfera mai densa si mai compacta, atunci statura lor ar fi mai mare, iar aceste fiinte ar fi mai mult mai puternice decat noi.